Lidé podepisují výzvu za odstoupení Pavla Béma

přidáno: 5. 4. 2012 11:06, autor: Pražské Fórum   [ aktualizováno 11. 11. 2012 13:22 ]
přidáno: 3.4.2012 16:21, autor: Alena Rybníčková   [ Aktualizováno 3.4.2012 19:58 uživatelem Pražské Fórum ]

PRAHA – Již přibližně tisíc občanů podepsalo otevřený dopis poslanci a bývalému primátorovi Pavlu Bémovi, který sepsalo Pražské fórum, Inventura demokracie, PragueWatch a další občanské iniciativy. V něm vyzývají Pavla Béma, aby se neodkladně vzdal svého poslaneckého mandátu. Výzva byla Pavlu Bémovi odeslána v neděli 24.3., ten však následujícího dne výslovně odmítl rezignovat na svůj poslanecký mandát. Iniciátoři otevřeného dopisu se domnívají, že když Pavel Bém nevyslyšel výzvu občanských iniciativ, ani premiéra Nečase a vedení své strany, musí ho k odchodu ze sněmovny přimět širší veřejnost.

Kromě jiných se k výzvě připojili spisovatel, písničkář a předseda PEN klubu Jiří Dědeček, emeritní profesor filosofie na ETF UK Ladislav Hejdánek, profesor anglistiky na FF UK a překladatel Shakespeara Martin Hilský, režisérka Olga Sommerová, scénárista Petr Jarchovský, emeritní profesor archeologie na FF UK Jan Bouzek, literární vědec Vladimír Karfík, malíř Tomáš Císařovský, výtvarnice Erika Bornová, spisovatelka Blanka Kubešová, režisér Jaroslav Brabec, režisérka Lucie Bělohradská, či dramaturgyně Kristina Žantovská.

Výzvu je možno podepsat na webových stránkách Pražského fóra:

Předchozí TZ k petici naleznete zde:

www.prazskeforum.cz/tiskove-zpravy/obcanskeiniciativyvyzyvajipavlabemavzdejteseposlaneckehomandatu

„Pavel Bém buď nepochopil vážnost situace, nebo jí naopak velmi dobře pochopil, a proto se za žádnou cenu nechce vzdát poslanecké imunity. Ať je tomu jakkoli, veřejnost by měla dát jasně najevo, že politik, který nestoudně zneužíval svého postavení tak jako on, nemůže nadále zastávat jakoukoli veřejnou funkci. Demokratická společnost, která se nedokáže po právu vypořádat s těmi, kdo takto bezostyšně parazitují na jejím těle, sama pracuje na svém zániku,“ říká filosof Václav Němec, člen Pražského fóra a autor výzvy.

Kontakt:

Alena Rybníčková: alena.rybnickova@prazskeforum.cz , tel. 721 701 040