Odvolání státní zástupkyně Máchové je velký úspěch

přidáno: 16. 5. 2016 7:47, autor: Pražské Fórum   [ aktualizováno 16. 5. 2016 7:47 ]

Praha, 16. 5. 2016 – Odvolání státní zástupkyně Máchové z trestních věcí je zásadním momentem pro skutečné vyšetřování podvodů v hlavním městě. Na nutnost změny ve vyšetřování hospodářské kriminality apelovali nevládní organizace i politici dlouhodobě.

Lednové odstoupení šéfky Městského státního zastupitelství v Praze Hercegové dnes doplnil další podstatný krok, bez kterého by očista MSZ byla bezzubá - odvolání Dagmar Máchové.

Na kontroverzní práci této státní zástupkyně dlouhodobě upozorňují protikorupční nevládní organizace, kritika přišla i od tehdejšího šéfa ÚOKFK Martince či vrchní státní zástupkyně Bradáčové. Trestní oznámení kvůli kauze Opencard na ni podala Parlamentní vyšetřovací komise.

Vyšetřování zadání projektu Opencard se po veřejném tlaku přesunulo do Hradce Králové, předražené nákupy Nemocnice Homolka pod Vrchní státní zastupitelství. Vladimír Sitta, whistleblower z Neographu obviněný v případu Rittigových jízdenek podal před pár dny odvolání. Jeho případ, stejně jako politickou část Opencard (obvinění Rady Magistrátu z éry primátora Svobody) teď bude nově řešit jiný státní zástupce.

Dnes se podařilo to, o co jsme jako veřejnost dlouhodobě usilovali a projednávali také s ministrem spravedlnosti - o šanci na spravedlivé prošetření hospodářských kauz v Praze, které měla dosud pod palcem Dagmar Máchová. Tato státní zástupkyně byla nechvalně známá kriminalizací svědků a zastrašováním novinářů, na které podávala neodůvodněná trestní oznámení,” říká předsedkyně Pražského fóra Tereza Kněžourková.