Poslanci dostanou dárek: Sáčky na zvracení

přidáno: 23. 4. 2012 13:43, autor: Pražské Fórum   [ Aktualizováno 23. 4. 2012 13:43 uživatelem Filip Lexa ]

PRAHA – Iniciativy Pražské fórum a Inventura demokracie vyhlásí Poslaneckou sněmovnu ČR za „oblast se zvýšenou koncentrací sociálně patologického chování“. Zítra (24.4.) mezi 12.00-14.00 proto budou zřízeny před budovou sněmovny stanoviště mobilní hygienické služby, tzv. „eklpointy“. Přítomné hlídky budou příchozím poslancům i veřejnosti rozdávat varovné informační letáky a sáčky pro případ nevolnosti z českých politiků.

Cílem happeningu je vyjádřit znepokojení a znechucení nad mírou neetického a nezákonného jednání v české politice, a speciálně v řadách stávajících poslanců. Obě iniciativy zejména chtějí poukázat na nepřijatelnost stavu, kdy poslanci podezřelí ze spáchání závažných trestných činů nebo dokonce odsouzení za trestnou činnost nadále vykonávají své funkce a odmítají se vzdát poslaneckého mandátu.

Poslanecká sněmovna se dnes doslova hemží politiky odsouzenými za trestné činy, usvědčenými takřka v přímém přenosu z korupce či prokazatelně napojenými na organizovaný zločin. V civilizovaných zemích je zcela nemyslitelné, aby takoví lidé zastávali jakékoli veřejné funkce. To, že pánové Bém, Drobil, Bárta, Škárka a spol. nadále zasedají v poslaneckých lavicích, jako by se nic nestalo, je výsměchem veškerým zásadám politické kultury a známkou toho, že hranice normality v naší společnosti se posouvají stále níže směrem k pomyslnému dnu,“ říká filosof a člen Pražského fóra Václav Němec.

Pražské fórum, Inventura demokracie a další iniciativy též před měsícem společně poslaly otevřený dopis poslanci a bývalému primátorovi Pavlu Bémovi, v němž ho vyzývají, aby se vzdal poslaneckého mandátu. Na tuto výzvu, kterou podepsalo asi 1400 signatářů včetně řady známých osobností, Pavel Bém dodnes nereagoval: