Požadavky občanských iniciativ byly schváleny

přidáno: 16. 1. 2012 4:49, autor: Filip Lexa   [ Aktualizováno 3. 12. 2012 10:10 uživatelem Pražské Fórum ]
Několikaměsíční úsilí pražských iniciativ přineslo své ovoce. Rada hl. m. Prahy se na zasedání 10. 1. 2011 zavázala k naplňování šesti požadavků prezentovaných zástupci iniciativ na listopadovém zastupitelstvu. Tyto požadavky http://www.prazskeforum.cz/kauzy/sest-pozadavku zavazují Radu města, aby:

- jmenovitě zveřejňovala, jak hlasovali její jednotliví členové
- zpřísnila dohled nad městskými akciovými společnostmi http://wiki.bezkorupce.cz/wiki/transparentni_verejne_obchodni_spolecnosti
- se zasadila o opětovné zveřejnění videozáznamů a videoarchivu ze zasedání Zastupitelstva hl. m. Prahy
- iniciovala zavedení občanských interpelací na zasedáních Zastupitelstva hl. m. Prahy http://www.prazskeforum.cz/kauzy/starsi-kauzy/interpelace
- podnikla kroky potřebné ke zpřehlednění webového portálu hlavního města
- omezila byrokratické překážky pro pouliční umění

Pražské fórum spatřuje v tomto kroku Rady určitou naději do budoucna. „Věříme, že přijetí našich požadavků, kterému předcházela řada jednání s představiteli města, bude významným krokem na cestě od boje s radnicí a nátlakového prosazování požadavků k věcné a otevřené diskusi,“ upřesňuje jeho předsedkyně Alena Rybníčková. Teprve další kroky představitelů města však opravdu ukážou, do jaké míry to myslí s větší transparentností a otevřeností vůči občanům vážně. „Cestou k systematické a dlouhodobé spolupráci města a neziskového sektoru by bylo například přijetí zástupců občanských iniciativ za řádné členy výborů zastupitelstva,“ dodává její kolega Filip Lexa.

kontakty:
Alena Rybníčková, alena.rybnickova@seznam.cz