Před deseti lety byl zpečetěn osud pražské vody

přidáno: 24. 10. 2012 12:53, autor: Pražské Fórum

Před deseti lety byl zpečetěn osud pražské vody

Praha, 25.října 2012

Právě dnes uběhne deset let od podpisu smlouvy, která rozhodla o pronájmu pražské vodovodní infrastruktury na další čtvrtstoletí. Na transakci vydělala francouzská společnost Veolia na úkor hlavního města. Pražské fórum přináší detailní analýzu privatizace pražských vodovodů a kanalizací zpracovanou za podpory Nadačního fondu proti korupci.

Analýza obsahuje nové souvislosti kauzy privatizace vodovodů a kanalizací. Popisuje agresivní obchodní strategii, kterou společnost Veolia uplatňuje i v zahraničí. Nabízí detailní, systematický popis průběhu jednání, jež předcházela uzavření problematické smlouvy. Podrobně se věnuje roli klíčových aktérů, např. tehdejšího náměstka primátora Jiřího Paroubka (ČSSD) a radního Miloše Gregara (ODS).

Podpis smlouvy umožnil Veolii pronájem infrastruktury do roku 2013. Následný dodatek prodloužil nájemní vztah až do roku 2028. Nadnárodní společnosti Veolia každoročně stoupá zisk, který by za jiných okolností mohl být použit na dlouhodobě podfinancované opravy vodovodů a kanalizací. Praha kvůli zmíněné smlouvě nedosáhla na dotaci v hodnotě 6 až 7 miliard Kč na přestavbu Ústřední čistírny odpadních vod. Náklady na rekonstrukci se tak s největší pravděpodobností promítnou ve zvýšení cen vody. O problematičnosti smluv svědčí také skutečnost, že jsou nyní opětovně prošetřovány Úřadem na ochranu hospodářské soutěže.

„Kde jsou bývalí aktéři kauzy Veolia nyní? Pavla Béma a Jiřího Paroubka chrání poslanecká imunita a Zdeněk Kovářík, který předkládal zastupitelstvu smlouvu ke schválení, je zástupcem tajemníka úřadu Prahy 1. To, co se stalo, budeme připomínat tak dlouho, dokud tito a další lidé nevyvodí osobní zodpovědnost“, dodává Kristýna Opletalová z Pražského fóra.

Nové vedení města v čele s Bohuslavem Svobodou (ODS) nedávno představilo plán na převzetí části vodohospodářského průmyslu. Zároveň chce s Veolií jednat o případné změně smlouvy. Pražské fórum tuto inciativu vítá.

„Doufáme, že nezůstane jen u slov. Analýza přináší zásadní poznatky a měla by se proto stát pomůckou k prošetření kauzy a hledání cest k rozvázání smluvních vztahů mezi městem a Veolií“, říká Martin Veselý z iniciativy PragueWatch.

S podrobnou analýzou smluvních vztahů se můžete seznámit zde:

Kristýna Opletalová

Martin Veselý

Pražské fórum je dobrovolnické občanské sdružení, které usiluje o transparentní magistrát komunikující s občany a neziskovými organizacemi. Členové sdružení se účastní zasedání zastupitelstva a výborů. Využívají práva vyjadřovat se k jednání a upozorňují tímto způsobem na špatné hospodaření. Pražské fórum vytváří prostor pro komunikaci mezi radnicí a občany - např. formou interpelací. Dále pořádá happeningy, jejichž prostřednictvím reaguje na aktuální dění. Kromě toho se schází s politiky a úředníky a navrhuje jim dílčí nebo systémové změny. V neposlední řadě spolupracuje s pražskými iniciativami.