Janeček: Vyzývám senátory k podání žaloby na prezidenta pro velezradu

přidáno: 23. 1. 2013 8:44, autor: Pražské Fórum   [ aktualizováno 23. 1. 2013 8:47 ]
Praha 23. 1. 2013

Pražské fórum se připojilo k výzvě Karla Janečka senátorům o projednání podání žaloby na prezidenta

Podnikatel a mecenáš Karel Janeček odeslal senátorkám a senátorům apel, ve kterém žádá, aby v souvislosti s lednovou amnestií jednali o podání žaloby na prezidenta republiky Václava Klause pro velezradu dle čl. 65 Ústavy. K apelu se připojilo 17 organizací.

Právní řád definuje velezradu jako jednání prezidenta „směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu“. A právě k takovému jednání podle signatářů apelu došlo. „Prezident Klaus svojí novoroční amnestií udělil generální pardon celé jedné generaci gaunerů, a tím zasadil tvrdou ránu důvěře občanů v právní stát a demokracii. Celá věc má ovšem i jasnou právní rovinu,“ říká Karel Janeček. Podle něho jde o útok na ústavně nezávislou soudní moc, principy právního státu a ústavou zaručená základní lidská práva, tedy na samé základy demokratického řádu republiky.

Ačkoli se prezidentův mandát blíží ke svému závěru, je podle Janečka cílem řízení o velezradě snaha potvrdit demokratický charakter republiky a obnovit důvěru občanů v právní stát a demokracii.  „Samotný akt prezidenta a jeho spolupachatelů si pak zaslouží nejen morální odsouzení, ale i jasnou právní kvalifikaci,“ dodal Janeček.

Trestem za velezradu může být ztráta prezidentského úřadu a způsobilosti znovu jej nabýt. Řízení provádí Ústavní soud, ústavní žalobu podává Senát.

K výzvě se připojilo 17 organizací, například Inventura demokracie, Pražské fórum, NEO 2011, Život & Prosperita, Rada pro mezinárodní vztahy, Pražské matky, Herecká asociace nebo I Love Ústí.

www.klausovavelezrada.cz