Na problémy Prahy je možné se ptát radních on-line

přidáno: 20. 5. 2014 10:22, autor: Pražské Fórum   [ aktualizováno 21. 5. 2014 15:47 ]

Tisková zpráva Magistrátu HMP a sdružení Pražské fórum

20.5.2014 - Jak dlouho ještě bude trvat dostavba tunelu Blanka, kolik stál celkem projekt Opencard, jak se Praha staví k regulaci hazardu. Na tyto a další otázky je možné se ode dneška veřejně zeptat radních hlavního města, aniž by bylo nutné osobně přijít na zasedání zastupitelstva. Magistrát ve spolupráci s občanskou iniciativou Pražské fórum spouští on-line portál Dotazy radním.

Když se podíváte na web Prahy, najdete odkaz na novou aplikaci pro veřejnost. Na http://dotazy.praha.eu/ mohou občané položit dotaz každému z radních. Otázka i odpověď jsou na portálu přístupné 24 hodin denně moderní bezbariérovou cestou. Můžeme se tak dočíst, co řekl náměstek Vávra k protipovodňovým opatřením v ZOO nebo jaké jsou náklady výběru jízdného. Pro občany je to i zpráva o zájmu jednotlivých radních ke komunikaci s veřejností.

Aplikace byla vytvořena jako “opensource”, tedy volně dostupný legální software. Využít projekt může zdarma každá radnice.  Eva Vorlíčková (bývalá radní pro informatiku) ukazuje, že se i v IT dají uzavřít smlouvy prospěšné veřejnosti.

Spuštění on-line interpelací je v dokonalém souladu s naší dlouhodobou politikou otevřené radnice a transparentní správy Prahy. Věřím, že projekt svým dílem přispěje k procesu překlenování povážlivě se prohlubující propasti mezi občany hlavního města a jejich politickou reprezentací.“ Tomáš Hudeček, Primátor hl. m. Prahy.

„Otevírání magistrátu občanům je základním cílem Pražského fóra a těší nás ochota Rady podpořit vznik této aplikace. Teď záleží na jednotlivých radních, aby  Dotazy radním nebyly prázdnou schránkou, ale informačním portálem.

Aplikace je dostupná zdarma pro  všechny zájemce. Komunikovat s občany on-line tak mohou všechny městské části i radnice po celé České republice a nebude je to stát ani korunu.” Tereza Kněžourková, předsedkyně iniciativy Pražské fórum.

Projekt fakticky plynule navazuje na neformální tematické besedy s radními hl. m. Prahy, které se z iniciativy občanského sdružení Pražské fórum konaly pravidelně od počátku letošního roku. Pražské fórum se projektem začlenilo do kampaně Ladíme Prahu, která se snaží o lepší komunikaci mezi veřejností, neziskovými organizacemi a samosprávou města. Rada hl. m. Prahy on-line interpelace radních  jednomyslně vítá a podporuje.

zdroj: vlastní

Kontakt: