Odpovědnost za projekt Opencard se přehazuje jako horký brambor

přidáno: 5. 6. 2014 7:39, autor: Pražské Fórum   [ aktualizováno 5. 6. 2014 7:40 ]

5.6.2014 - Kdo je zodpovědný za miliardový projekt Opencard, který se neúspěšně řeší už 5 let, zůstává stále záhadou. Martin Trnka, bývalý ředitel Magistrátu Hl. m. Prahy, nevyloučil během výslechu možnost skrytého jednání politiků s odborem pro informatiku.

Do roku 2007 neexistoval post radního pro IT, projekt Opencard byl tak podle Trnky navržen a  řešen odborem informatiky. Ředitel Magistrátu přitom o  jednáních svého podřízeného s politiky vůbec nemusel vědět. “Jednotlivé kroky nemusely být přímo konzultovány se mnou,” uvedl na otázku předsedy komise Martin Trnka. Rozmotat nitky odpovědnosti jednotlivých účastníků zatím není možné. “Jsme svědky mimořádného šlendriánu,” uvedl člen vyšetřovací komise Ivan Gabal.

Tehdejší ředitel IT Seyček předvolán nebyl, pozvánku k výslechu pro jeho následovníka Václava Krause se nepodařilo doručit.

Podle výpovědi Trnky byl projekt byl schválen Radou Hl.m.Prahy v roce 2006. Teprve koncem roku 2009 vyjádřil radní pro informatiku Rudolf Blažek pochybnosti, zda je projekt realizován správně a zadal forenzní audit. Odbor IT celý projekt zprocesoval a také spolupracoval s externími poradci, kteří měli pomoci s projektovým řízením (např. společností Soluziona).  Podle výsledků auditu bylo ale  projektové řízení nekvalitní a systémově chybné.

“Ani dnešní výslech nepřinesl klíčovou informaci o konkrétní politické zodpovědnosti. Opravdu hlavní město řídí místo volených zástupců úředníci?” ptá se členka platformy Opencard: hra o právní stát Tereza Kněžourková.

Kontakt:

Tereza Kněžourková, Pražské fórum - 608 101 802

tereza.knezourkova@prazskeforum.cz

Marie Jelínková, Vraťe nám stát! - 737 32 66 05

maja.jelinkova@gmail.com

O projektu:

Projekt Opencard: hra o právní stát má za cíl řádné prošetření této kauzy, která reprezentuje selhávání právního státu ČR. Členy platformy jsou Pražské fórum, Vraťte nám stát a Nadační fond protikorupci.

Kauza Opencard jasně zobrazuje nekalé praktiky, které jsou používány od samého zadání veřejné zakázky až po vyšetřování kauzy. Postavení hlavních viníků před spravedlnost má i symbolický rozměr, který občanům dodá důvěru v právní systém ČR. Nedílnou součástí projektu je i prosazení zákona na ochranu whistleblowerů. Platforma Opencard:hra o právní stát spustila dne 6.5. 2014 petici za řádné prošetření kauzy dostupnou na http://www.openkarta.cz/