Oblečení Patagonia – outdoorová ikona

oblecenie patagonia

Skotsko, zima 1970, horolezecký výlet. Yvon Chouinard si tam koupil na lezení rugbyové tričko. Jak ho to napadlo? Kdoví, ale posloužilo mu dobře. Protože má límeček, díky kterému se lano nezařezává do krku. A co s tím má společného Patagonia? No, dané tričko se nakonec stalo výrobkem, který sháněli všichni horolezci. A tam někde vznikl nápad prodávat oblečení.

V té době se horolezci spoléhali na vrstvy bavlny, vlny a peří

No a týpci z budoucí Patagonie hledali oblečení, které by lépe vyhovovalo namáhavé aktivitě a nehltalo tolik potu jako bavlna. Nakonec sehnali syntetickou tkaninu, ušili a otestovali několik kousků i v horách. Byli překvapení, jak dobře hřejí i navzdory vlhkosti, kterou zároveň dlouho nezadrží. A bylo to na světě. Vznikla Patagonia a začala vyrábět oblečení, které dnes nazýváme funkční.

patagonia

Oblečení Patagonia bylo v mnohém průkopnické

V osmdesátých letech vyvinuli termoprádlo z polypropylénových vláken, které bylo lehké, hřálo, současně ale nezadržovalo pot. Patagonia ho použila jako základ a zpropagovala koncept vrstvení, ve kterém má každá vrstva svoji funkci. Už jsme si na to tak zvykli, že promrznuté propocené bavlněné spodky si neumíme ani představit. Díky Patagonii, outdoor v zimě už není utrpením. A ani v teple nebo v dešti, protože Patagonia má oblečení do každého počasí.

Dnes je oblečení Patagonia už ikonou. Není to žádná značka pro outdoorové geeky. Tedy je, ale jim je to dost jedno. Oblíbili si ji dokonce i lidi, pro které outdoor znamená tak maximálně procházku po městě. Hej, v Jůesej je gorpcore trendy (a že nevíš co to je? Tak si to vygůgluj)! Ale i to je jim dost jedno. Stále nedají dopustit na funkčnost a ta jde ruku v ruce s neutichající environmentální a sociální agendou. Když máš na sobě Patagonia oblečení, nejen, že jsi tzv. dobře oblečený turista (lezec, lyžař, whatever). Dáváš najevo i svůj postoj. Outdoor je svoboda a Patagonia je outdoor. A svoboda je zodpovědnost, říkal už Sartre, a v Patagonii to vědí. A ve wilderoben to máme.

patagonia oblecenie

Zdroj: wilderoben.com

You Might Also Like